Keikkatyöläisen tarina

Tein muutamia päiviä tarvittaessa töihin kutsuttavana opettajansijaisena keväällä 2011 ollessani työtön parantaakseni taloudellista tilannettani, kehittääkseni itseäni ja ehkä vähän kasvavaa nuorisoakin siinä sivussa. Paitsi että ei työ ole ihan helppoa, ei sen vastaanottamistakaan ole tehty aivan helpoksi.

Työtön työnhakija voisi taustastaan riippumatta päivittää mol.fi:n sivulle ammatikseen “ennustaja”. Ennustajankykyä nimittäin häneltä kysytään varsinkin siinä tapauksessa kun työnhakija erehtyy ilmoittamaan, että on halukas tekemään keikkatyötä.

Nimittäin jo siinä vaiheessa kun työtön lupautuu vastaanottamaan keikkatyötä ja siis pelastamaan äkillistä sijaista tarvitsevan työnantajan, puhumattakaan tämän “asiakkaista” – esimerkiksi koululaisista – hänestä tulee lainsuojaton. Hän saa luvan odottaa soviteltua päivärahaa karenssissa niin kauan kuin siitä hyväkkäästä, joka on erehtynyt jäämään äkilliselle sairaslomalle, on saatu virkavapaapäätös, minkä jälkeen keikkatyöläiselle voidaan maksaa palkka, minkä jälkeen hänelle voidaan postittaa palkkatodistus.

Nyt keikkatyöttömän pitäisi pystyä ennustamaan, kuinka monta työpäivää keikkatöitä tehdään, mitä siitä maksetaan ja vielä saada palkkatodistuskin etukäteen. Tässä on sellainen pieni mutta, että en tiedä yhtään työnantajaa, joka antaisi palkkatodistuksen palkasta, jota ei ole vielä maksettu kun työtäkään ei ole tehty.

Jos työttömällä ei mainittavammin ole likviditeettiä, häneltä saattaa jäädä vuokrat maksamatta. Ei hänen syömänkään pidä, jos hänellä ei ole pääsyä avokätisen ystävän jääkaapille.

Pahaa pelkään, että työttömät eivät ole ammattiliitoille ihan a-luokan jäseniä. Niin pahasti liitot ovat unohtaneet sen, miten työn ja työttömyyden muuttuvat statuspäivitykset voi yhdistää. Ammattiliittoihin kuuluvien työttömien saavutettu etu, ansiopäiväraha muuttuu helposti saamattomaksi eduksi sen jälkeen kun rehellinen keikkatyötön ilmoittaa vaikka yhdestäkin siivoustunnista.

Kyllä, harmaaseen talouteen pitää tarttua kovalla kädellä. Tästä olen ihan samaa mieltä joka ainoan poliittisen puolueen kanssa. Ja sillä toisella kädellä pitää kaikki työ tehdä ihan oikeasti kannattavaksi ja rehellisesti ilmoitettavaksi. Siis myös sen tekeminen, ei vain teettäminen. Myös keikkatyö on työtä.

valtiotieteiden maisteri
konekirjoittaja, ent. osastonsihteeri, valtakunnallinen työpajakoordinaattori, Project researcher, projektin vetäjä, toiminimen haltija, tuntiopettaja, tutkija, toimialasihteeri, opintosihteeri, koulutussuunnittelija, suunnittelija, sihteeri, siivooja, markkinatutkimushaastattelija, jakaja

Aikuisopiskelijan tarina

Opiskelijaäidin tarina

Pitkäaikaisopiskelijan ja kielitaidottoman puolison tarina