Kuntapäättäjätkin voivat edistää perustuloa

Kuva aurinkoisesta Jyväskylästä
Muista äänestää kunta- ja aluevaaleissa! kuva: Kaisu Kinnunen

Perustulo on olennainen teema myös kunta- ja aluetasolla. Vaikka perustulon toteuttaminen on pääosin valtakunnallinen hanke, paikallisilla toimijoilla on tärkeä rooli sen edistämisessä. Kunta voisi maksaa myös pientä perustuloa. Tuntuvien kunnallisten tukimuotojen mahdollistamiseksi tarvittaisiin muutoksia lakiin. Ajatuspaja visio julkaisi aiheesta juuri kattavan analyysin.

Kunnilla ja hyvinvointialueilla on monia kelvollisia perusteita edistää perustuloa. Purkamalla byrokraattisia ja taloudellisia kannustinloukkuja, perustulo kannustaa ihmisiä ottamaan vastaan lyhytaikaisia työpaikkoja tai perustamaan omia yrityksiä. Se antaa myös pelivaraa vaihtaa kurja työpaikka mieluisampaan.

Perustulo lisää etenkin pienempituloisten kulutusta ja elvyttää paikallista taloutta. Perustulotutkimukset ympäri maailman ovat osoittaneet, että perustulolla tehty kulutus suuntautuu terveellisempään ruokaan ja asumiseen samalla vähentäen kulutusta päihteisiin. Tämä todettiin myös Walesin tuoreessa perustulotutkimuksessa (väliraportti maaliskuussa 2025).

Riippuen siitä, miten perustulon järjestää, se voi huomattavasti vähentää byrokratiaa ja yksinkertaistaa sosiaalipalveluiden hallinnointia, jolloin esimerkiksi työvoimaviranomaiset voivat keskittyä auttamaan kuntalaisiaan saamaan töitä työvoimalausuntojen ja selvitysten laatimisen sijaan. Suomen perustulokokeilu osoitti, että siinä olleiden pitkäaikaistyöttömien osallistuminen TE-palveluiden työllistämistoimiin ei vähentynyt osallistumisen muututtua vapaaehtoiseksi.

Kunnat voivat järjestää perustulokokeiluja

Kunnilla on mahdollisuus järjestää paikallisia perustulokokeiluja ja näin kerätä arvokasta tietoa sen vaikutuksista. Kokeilut voivat auttaa ymmärtämään, miten perustulo vaikuttaa kunnan työllisyyteen ja paikalliseen talouteen, ja mikä tärkeimpänä, sen asukkaiden hyvinvointiin. Mikäli kunta järjestää kokeilun, sen maksama perustulo on veronalaista:

“Jos kunnan maksama suoritus on kuitenkin saatu pelkästään sillä perusteella, että henkilö asuu kunnassa tai tulee kunnan asukkaaksi, kyseessä ei ole verovapaa stipendi tai muu apuraha.”

Maailmalla mm. Kanadassa on aikaisemmin järjestetty vastaavia kokeiluja hyvin tuloksin.

Perustulopormestarit

Euroopan yhteinen perustuloverkosto UBIE päätti yleiskokouksessaan lanseerata kampanjan Mayors for basic income, jonka tarkoituksena on saada kuntapäättäjät sitoutumaan perustulopilotteihin omissa kunnissaan. Päättäjän osallistuminen kampanjaan ei sido mihinkään, mutta osoittaa kunnan halun olla perustulokokeilun kohteena ja täten edistää perustulon tutkimusta sekä asukkaidensa hyvinvointia. Voit katsoa lisää tietoa ja osallistua kampanjaan täältä

Perustulokokeilun tuominen omalle kunnalle olisi bränditeko ja mahdollisuus kaikki ryhmät mukaan ottavalle kokonaistutkimukselle yhdessä verotuksen kanssa. Suomen perustulokokeilussa tutkittiin vain työttömiä, mutta paras tapa mitata sitä käytännössä olisi ottamalla mukaan opiskelijat, yrittäjät ja työssäkäyvät. Kokonaistutkimukseen kunta tarvitsisi ilman muuta ulkoista rahoitusta tai uusia keinoja säätää verotusta.

Näin voit edistää perustuloa kunnallistoimijana:

Kunnallisvaltuutettu: tee valtuustoaloite perustulokokeilusta kunnassasi. Kuntalainen: tee kuntalaisaloite.
Lisää tietoisuutta perustulosta järjestämällä keskustelutilaisuuksia, seminaareja ja muita tapahtumia. Jos haluat perustuloverkoston edustajan mukaan tapahtumaan, ota meihin yhteyttä sähköpostilla!
Tee yhteistyötä esim. yliopistojen ja ammattikoulujen kanssa edistäen perustuloon liittyvää tutkimusta.
Vaikuta valtakunnalliseen päätöksentekoon edistämällä kunnalliset tukimuodot mahdollistavaa lakimuutosta ja tuoden esiin paikallisia näkökulmia ja kokemuksia.