Hyvää kansainvälistä perustuloviikkoa!

Tällä viikolla (14.-20.9.2015) vietetään kansainvälistä perustuloviikkoa. Suomessa tätä vietetään nyt ensimmäistä kertaa. Ja nyt onkin hyvä aika tuoda Suomeen tämä perinne, sillä perustulokeskustelu ei maassamme ole koskaan ollut niin tulista kuin tänään. Hallituksemme on sitoutunut järjestämään perustulokokeilun seuraavien vuosien aikana, ja sen tuloksista ollaan kiinnostuneita ympäri Eurooppaa.

Eikä kyse ole pelkästään Suomesta, vaikka olemmekin tässä eturintamassa. Myös muualla maailmalla on paljon mielenkiintoisia uusia liikehdintöjä:

1) Hollannissa järjestetään laajoja perustulokokeiluja useassa kaupungissa, alkaen Utrechtistä. Nämä kokeilut ovat ensimmäiset laajat perustulokokeilut länsimaissa moneen vuosikymmeneen, joten niiden tuloksia ja etenemistä seurataan mielenkiinnolla.

2) Sveitsissä kansalaisaloite perustulosta keräsi vähän aika sitten yli 100.000 nimeä ja siellä järjestetään asiasta kansanäänestys lähiaikoina, kuten sveitsiläiseen suoraan demokratiaan kuuluu. Tarkka ajankohta ei ole selvillä ja hallitus vastustaa esitystä.

3) Eurooppalainen perustuloverkosto UBIE on juuri järjestäytynyt. Budapestissä, Unkarissa,, ollaan järjestämässä eurooppalaisten perustuloaktivistien tapaaminen marraskuussa, joka tuo eurooppalaiset voimat yhteen uudella tavalla. Myös Suomen perustuloverkosto lähtee sinne tapaamaan eurooppalaisia veljiämme ja siskojamme. Lisäksi paikallisia tapaamisia ollaan järjestämässä useassa maassa.

4) Iso-Britanniassa parlamentin alahuoneen opposition “varjohallituksen” talousministeri (Labour) kannattaa perustuloa.

5) Euroopan ulkopuolella viime vuosina on kokeiltu perustuloa mm. Intiassa ja Namibiassa. Näistä saaduista kokemuksista voidaan oppia, että perustulo on hyvä tapa uudistaa kehitysapua. Suora raha-avustus köyhille parantaa terveyttä ja hyvinvointia ja edistää yritteliäisyyttä. Köyhien perustulo on myös tapa ohittaa korruption uhka.

6) Kanadassa Edmontin ja Calgaryn kaupunkien pormestarit ovat kannattaneet perustulokokeilujen aloittamista näissä suurissa kaupungeissa.

7) Ensi kesänä kansainvälinen perustuloverkosto (BIEN – Basic Income Earth Network), jonka jäsen myös BIEN Finland (eli  Suomen perustuloverkosto) on, järjestää maailmankongressin Korean pääkaupungissa Seoulissa. Myös Aasiassa ollaan siis heräämässä perustulo ideaan. Joten tulevaisuus näyttää lupaavalta.

Mutta paljon on vielä tehtävää. Asian edistämiseksi tarvitaaan uusia tekijöitä ja rohkeaa kansalaisaktivismia. Sen takia haluankin toivottaa kaikki ihmiset mukaan tekemään yhteistä työtä sen eteen, jotta perustulon idea toteutuu Suomessakin. Argumentit sen puolesta ovat vahvat, mutta tarvitaan myös poliittista tahtoa ja johtajuutta.

Sen kunniaksi toivotankin kaikille hyvää perustuloviikkoa.

Otto Lehto,

puheenjohtaja, BIEN Finland – Suomen perustuloverkosto ry